Inspanningstest met ECG

Een inspanningstest kan deel uitmaken van een sportmedisch onderzoek of een sportmedisch consult. Hoe gaat dat eigenlijk?

Een inspanningstest met ECG wordt uitgevoerd op een fietsergometer. De test heeft als doel het opsporen van stoornissen van het hart die door inspanning worden uitgelokt.

Het ECG
De assistent of sportarts plaatst dopjes op je borstkas en armen. Deze dopjes zijn met draden verbonden aan een monitor. Hiermee houden we tijdens het onderzoek je hartritme in de gaten. We kijken of er veranderingen op het ECG (hartfilmpje) te zien zijn. Daarnaast meten we elke paar minuten je bloeddruk tijdens de inspanningstest. Hiervoor krijg je een band om je arm.

De inspanningstest
Tijdens de inspanningstest zit je op een fietsergometer, een soort hometrainer. Het inspannen op de fiets wordt geleidelijk opgebouwd. Je begint te fietsen met een lage weerstand. Elke minuut verhoogt de fiets automatisch de weerstand en wordt het zwaarder voor je. De kunstmatige helling waar je tegenop rijdt wordt steeds steiler, waardoor je steeds beter je best moet doen. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat steeds sneller. En wanneer je niet meer verder kan, stop je. Meestal duurt dit tussen de tien en vijftien minuten.

Het is de bedoeling dat je het fietsen zo lang mogelijk volhoudt, zodat je lichaam een flinke inspanning moet leveren. De sportarts wil weten wat de conditie van je hart is. Hiervoor worden je hartritme en bloeddruk geregistreerd. Bij ernstige vermoeidheid of klachten stoppen we de test.

Geïnteresseerd? Neem contact op.

Laat hier je contactgegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.