Zweefvliegen LAPL-S

SMA Utrecht verricht al tientallen jaren keuringen voor het zweefvliegen. Je kunt bij ons terecht voor een KNVvL keuring. De meeste zweefvliegers kiezen tegenwoordig voor een LAPL-S keuring. Een Light Aircraft Pilot Licence (LAPL) is een Europees (EASA) vliegbrevet. Met dit brevet kun je o.a. zweefvliegen. Een van de sportartsen van SMA Utrecht is bevoegd om LAPL keuringen te doen.

Voor wie?
Vanaf 8 april 2021 dienen zweefvliegers te beschikken over een EU medische verklaring. Je bent verplicht om dit certificaat tijdens het vliegen bij je te dragen. Ook voor het besturen van drones dien je sinds 1 juli 2015 in het bezit te zijn van een LAPL medisch certificaat.

Geldigheid
De geldigheidsduur van het certificaat is leeftijdsafhankelijk:

  • Tot 40 jaar: 5 jaar
  • Vanaf 40 jaar: 2 jaar

Inhoud: vliegmedische vragenlijst, lichamelijk onderzoek, urinetest, bepaling van lengte, gewicht, BMI en bloeddruk, onderzoek van het gezichtsvermogen en kleurentest.

Op indicatie aanvullend onderzoek (bv ECG, bloedonderzoek, longfunctietest), of consultatie van andere medisch specialisten met expertise in de luchtvaartgeneeskunde (cardioloog, psychiater, neuroloog, KNO-arts).

Wat neem je mee?
Paspoort of een Europese identiteitskaart (een rijbewijs voldoet niet als legitimatiebewijs voor de LAPL-keuring!)
Huidige medische verklaring
Vliegbrevet
Overzicht van je gemaakte vlieguren en starts
Indien van toepassing: een brilrecept (een verklaring van de opticien met de sterkte van de brillenglazen en/of contactlenzen)
Indien van toepassing: bril, reservebril en/of contactlenzen met een contactlenshouder en inzetvloeistof
Medicatie die je gebruikt (met of zonder recept)
Wanneer je onder behandeling bent van huisarts of specialist: een brief van je behandelend arts met een vermelding van de status van je behandeling

Tarieven en vergoedingen
Voor de tarieven van de verplichte sportkeuringen klik hier

Verplichte sportkeuringen kunnen, afhankelijk van je aanvullende verzekering, geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Zie hiervoor de vergoeding per zorgverzekeraar.

 

Geïnteresseerd? Neem contact op.

Laat hier je contactgegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.