Home » De PeesPoli
Wat is de PeesPoli?
De PeesPoli is een spreekuur voor iedereen met een peesblessure. Je komt naar de PeesPoli als je op korte termijn gezien wilt worden door een sportarts én een fysiotherapeut, voor diagnostiek, behandeling en coaching. Je gaat de deur uit met een behandelplan. Altijd.
Met een verwijzing van de huisarts wordt een bezoek aan de PeesPoli vergoed vanuit je basisverzekering.
De PeesPoli is een initiatief van de sportartsen van SMA Utrecht en de sportfysiotherapeuten van Fysiotherapie Utrecht Oost.
Wat is een pees?
Een pees is de verbinding tussen spier en bot: de pees draagt de krachten die in de spier ontstaan over op het bot. Op plaatsen waar de pees schuurt tegen je bot zit om de pees een huls: de peesschede. Elke spier heeft twee pezen, in totaal heb je zo’n 1200 pezen in je lijf.
Hoe herken je een peesblessure?
Een peesblessure zorgt in eerste instantie voor pijn na belasting. In dit stadium hoef je je nog niet belemmerd te voelen in je bewegingen. Later voel je ochtendstijfheid en kan het zijn dat je bij belasten op gang moet komen: startpijn. In een gevorderd stadium zit een peesblessure je echt in de weg: tijdens het sporten en in rust voel je voortdurend pijn.
Hoe ontstaat een peesblessure?
Een peesblessure ontstaat door teveel belasting in te korte tijd. Kenmerkend voor een peesblessure is dat alleen rust niet helpt. Zodra je opnieuw gaat bewegen komen je klachten weer terug. In de animatie hieronder leggen we je dat uit.
Voor welke klachten kun je een afspraak maken bij de peespoli?
Heb je een tenniselleboog?
Als je pijn hebt aan de buitenkant van je elleboog is het mogelijk dat je een tenniselleboog hebt. De oorzaak van een tenniselleboog is vrijwel altijd overbelasting. Handig om te weten: een tenniselleboog komt ook voor bij mensen die nooit tennissen. Het goede nieuws is dat een tenniselleboog relatief makkelijk te behandelen is.
Heb je een jumpers knee?
Typisch voor een jumpers knee is dat je pijn hebt aan de voorzijde van je knie. Deze blessure heet zo omdat hij voor het eerst werd ontdekt bij hoogspringers. Het gekke is dat je ook een jumpers knee kunt oplopen als je nooit springt. Een jumpers knee gaat niet vanzelf over: je zult een tijdje moeten ophouden met je sport. Dan weet je dat vast. We boeken veel succes met een behandeling gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en onze eigen jarenlange ervaring. Zo slagen we erin de belastbaarheid van de pees structureel te verhogen. Waardoor je na de behandeling weer kan sporten.
In de animatie hieronder leggen we je uit wat een peesblessure is.
Is je kind volop in de groei?
Spieren en pezen groeien langzamer dan botten. Als de botten van je kind na een groeispurt ineens langer zijn geworden kan het zijn dat het een peesblessure oploopt, ook als de bewegings-intensiteit niet is veranderd. Denk je dat je kind een peesblessure heeft? Maak een afspraak. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder je kind weer kan doen wat het graag doet: lekker sporten.
Of weet je het niet?
Het kan goed zijn dat je last hebt van een pees, maar (nog steeds) niet weet wat de oorzaak is. Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij de peespoli hebben we goed zicht op verwante blessures en behandelingen, waardoor we in alle gevallen een passend behandelplan kunnen opstellen.? Mail of bel voor een afspraak.
Drie tevreden patiënten
Igor is een uitstekende sportfysiotherapeut. Hij weet standaardoefeningen te vertalen naar oefeningen die bij je passen, zodat je ze ook goed kunt uitvoeren. Bovendien weet hij goed te motiveren. In anderhalf jaar heeft hij me stapje voor stapje van mijn jumpers knee af geholpen. Ik kan nu weer alles doen wat ik wil, zonder pijn. Ik beveel hem van harte aan. Boaz Keurentjes, voetballer.
Na de marathon van Valencia kreeg ik steeds meer pijn aan mijn knie. Na behandeling verbeterde mijn blessure enigszins, maar pijnvrij werd ik niet. Voor een second opinion kwam ik terecht bij Esther die in haar onderzoek stuitte op een onevenwichtigheid in mijn onderrug. Nu train ik mijn onderrug met specifieke oefeningen en oefen ik ook een andere loophouding: kortere passen en dus minder belasting op mijn knieën. K. Holwerda, hardloper.
Ik had een chronische verkramping in een pees in mijn kuit. Met veel sportmassage kon ik blijven lopen, maar de pijn bleef terugkomen. Jaap heeft me doorgelicht en vond uit dat de oorzaak van mijn peesprobleem zat in een geïrriteerde zenuw in mijn bekken. Met eenvoudige oefeningen heeft hij me geleerd om mijn bekken te kantelen. Als ik zit, als ik sta en ook als ik loop. Twaalf weken later was ik pijnvrij. Nu kan ik eindelijk weer aan mijn conditie werken. Top. Roy Sijgers, hardloper.
OVER ONS
Waarom we de PeesPoli zijn begonnen.
We zien vaak dat peesproblemen onbehandeld blijven omdat er niet op de juiste manier naar wordt gekeken, of omdat je bang bent dat je moet ophouden met wat je graag doet: bewegen. Toch is kop-in-het-zand voor een peesblessure niet de goede aanpak. Zo duurt je blessure onnodig lang en wordt zij bovendien steeds erger. Dat is niet nodig. Door peesblessures gericht te behandelen kun je sneller weer bewegen zonder pijn.
Wat we kunnen
Omdat we beschikken over uitgebreide kennis en een jarenlange samenwerking van de sportarts met de fysiotherapeut kunnen we peesgerelateerde blessures effectief behandelen. In de PeesPoli wordt u behandeld door een sportarts én een fysiotherapeut. Zo verbinden we een adequate diagnose aan een behandelplan dat bij jou past.
Wie we zijn.
Esther over Igor: Igor is een ervaren fysiotherapeut met buitengewone kennis en ervaring in de behandeling van peesblessures. Zijn belangrijkste kracht is zijn vermogen om goed te luisteren en duidelijk te informeren. En als hij eenmaal de oorzaak van jouw klacht weet, is een oplossing niet meer ver weg.
Igor over Jaap: Jaap is een onafhankelijke en ervaren sportarts met een brede blik op bewegingsproblemen. Hij ziet niet snel iets over het hoofd. In zijn benadering van een blessure weet hij ‘pluis’ van ‘niet pluis’ te onderscheiden.
Jaap over Esther: Esther is een sportarts pur sang: ze kijkt naar peesletsel veel breder dan alleen naar de pees. Ze puzzelt tot ze weet wat de oorzaak is. In haar behandeling is ze zacht op de persoon en duidelijk op de inhoud.
OVER DE BEHANDELING
We beginnen met een intake
De intake noemen we ook wel ‘anamnese’. Samen bespreken we je klacht en kijken we naar mogelijke oorzaken. Omdat een mens geen machine is kijken we ook naar het grotere plaatje: wat zijn je bewegingsgewoontes? Hoe lang heb je al pijn? Welke stappen heb je al ondernomen?
Stap 2: lichamelijk onderzoek.
Na de anamnese doen we een lichamelijk onderzoek. We kijken hoe je beweegt, waar het pijn doet en hoeveel. Het kan zijn dat we een loop- of bewegingsanalyse maken of een krachttest doen. In sommige gevallen maken we een echo. De uitkomsten van het lichamelijk onderzoek verbinden we aan de uitkomsten van de anamnese.
Stap 3: oefentherapie en coaching.
Na de anamnese en het lichamelijk onderzoek kennen we de puzzel. Weten we wat aan je blessure ‘pluis’ is en wat ‘niet-pluis’. Nu maken we een behandelplan op maat. We stellen een realistisch trainingsschema op dat we eventueel aanvullen met shockwave- of injectietherapie.
Stap 4: evaluatie.
Een goede begeleiding is essentieel, voor duurzaam herstel. Tijdens de behandeling houden we nauwgezet in de gaten of en hoe je vooruitgaat. Je kunt aan je eigen fysiotherapeut vragen om je te begeleiden, je kunt het ook aan ons overlaten. Als het nodig is, passen we de behandeling tussentijds aan.
In de animatie leggen we je uit hoe je kunt herstellen van een peesblessure.
OVER DE VERGOEDING
Hoe zit het met de kosten?
Met een verwijzing van je huisarts wordt een bezoek aan de PeesPoli vergoed vanuit de basisverzkering. Hoe dat werkt lees je hier.
De rekening is inclusief eventuele loopanalyse, echografisch onderzoek en intercollegiaal overleg.
Voor het fysiotherapeutisch onderzoek en advies ontvang je een rekening die wordt vergoed in het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van je verzekering.
Wat neem je mee?
Verwijzing van huisarts of specialist
Eventueel sport- of hardloopschoenen
Legitimatie (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
Laat hier je contactgegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.