De ArtrosePoli

Wat is de ArtrosePoli?
De ArtrosePoli is een spreekuur voor iedereen met klachten ten gevolge van artrose. Je komt naar de ArtrosePoli als je op korte termijn gezien wilt worden door een sportarts én een fysiotherapeut, voor diagnostiek, behandeling en coaching. Je gaat de deur uit met een behandelplan.

De ArtrosePoli is een initiatief van de sportartsen van SMA Utrecht en de sportfysiotherapeuten van Fysiotherapie Utrecht Oost.

Wat is artrose?
Bij artrose ontstaan veranderingen in het kraakbeen van een gewricht. Een gewricht is de beweeglijke verbinding tussen verschillende botten, bijvoorbeeld de knie, de enkel of de schouder. Om de botten soepel ten opzichte van elkaar te laten bewegen is het oppervlak van het bot in het gewricht bekleed met een laagje glad kraakbeen. De botten worden bij elkaar gehouden door middel van een kapsel. In het gewricht zit een klein beetje vocht, zodat het bewegen soepel verloopt.

Bij artrose is het oppervlak van het kraakbeen niet meer helemaal glad. Het bewegen gaat hierdoor minder soepel. Soms raakt het kapsel van het gewricht geïrriteerd. Het kapsel gaat zwellen en meer vocht produceren. Het gewricht wordt dan dik, warm en pijnlijk.

Hoe herken je klachten die het gevolg zijn van artrose?
Een gewricht met artrose is stijf en pijnlijk, vooral als je gaat bewegen na een rustperiode. Veel mensen met artrose merken dat ’s morgens als ze uit bed komen, of wanneer ze opstaan na een tijdje zitten. Als je intensief in beweging bent geweest wordt een gewricht met artrose vaak dik. Door de zwelling neemt de beweeglijkheid van een gewricht af: je kunt het dan niet meer helemaal buigen. Soms voelt het gewricht instabiel en lijkt het alsof je er doorheen zakt.

Hoe ontstaat artrose?
Artrose kan verschillende oorzaken hebben, zoals een doorgemaakt trauma (botbreuk of bandletsel) en intensieve belasting door werk, sport of hobby. Artrose komt vaker voor bij ouderen en bij mensen die overgewicht hebben. Bij overgewicht ontstaan veranderingen in chemische processen in het lichaam. Hierbij komen stofjes vrij die elders in het lichaam ontstekingsreacties in de kapsels van de gewrichten kunnen veroorzaken. Ook in gewrichten die niet worden belast door het lichaamsgewicht, zoals de vingers en de duimen kan daardoor artrose ontstaan.

Waarom we de ArtrosePoli zijn begonnen
In de volksmond wordt artrose ook wel slijtage van de gewrichten genoemd. Dit klinkt alsof een situatie is ontstaan waar niets meer aan te doen is, behalve operatief vervangen van het gewricht. We zijn de ArtrosePoli begonnen omdat we de overtuiging hebben dat dit, zeker in de beginfase van de klachten, niet zo is. Onze oplossing begint met zoeken naar de factoren die de klachten in stand houden. Als we die factoren kennen, kunnen we je verder helpen.

Wie we zijn
Op de ArtrosePoli word je behandeld door een sportarts van SMA Utrecht én een fysiotherapeut van Fysiotherapie Utrecht Oost. Ze hebben veel kennis en ervaring en werken al jaren samen. We verbinden een adequate diagnose aan een behandelplan dat bij jou past.

Stap 1: we beginnen met een intake
De intake noemen we ook wel anamnese. Samen bespreken we je klacht en kijken we naar mogelijke oorzaken. we kijken daarbij ook naar het grotere plaatje: wat zijn je bewegingsgewoontes? Hoe lang heb je al pijn? Welke andere factoren spelen een rol bij je klachten? Welke stappen heb je al ondernomen?

Stap 2: lichamelijk onderzoek
Na de anamnese doen we een lichamelijk onderzoek. We kijken hoe je beweegt, waar het pijn doet en hoeveel. Soms vragen we aanvullend onderzoek aan, bijvoorbeeld een röntgenfoto, echo of MRI. De uitkomsten van de anamnese verbinden we aan het lichamelijk onderzoek en eventueel de beeldvormende diagnostiek.

Stap 3: oefentherapie en coaching
Na de anamnese en het lichamelijk onderzoek kennen we de puzzel. Weten we wat er aan de hand is. Nu maken we een behandelplan op maat. We geven je advies over bewegen en een gezonde leefstijl. We combineren dat met een oefenprogramma gericht op het verbeteren van de kracht van de spieren rondom het gewricht. Hiermee kun je zelf of samen met jouw fysiotherapeut aan de slag. Een enkele keer adviseren we je kortdurend medicatie te gebruiken. Afhankelijk van jouw wensen vragen we een diëtiste om je te adviseren op gebied van voeding in relatie tot bewegen.

Stap 4: evaluatie
Een goede begeleiding is essentieel, voor duurzaam herstel. Je kunt aan je eigen fysiotherapeut vragen om je te begeleiden, je kunt het ook aan ons overlaten. Als het nodig is, passen we de behandeling tussentijds aan. Zo nodig hebben we contact met jouw fysiotherapeut of met de diëtiste.

OVER DE VERGOEDING

Hoe zit het met de kosten?
Met een verwijzing van je huisarts wordt een bezoek aan de ArtrosePoli vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe dat werkt lees je hier. De rekening is inclusief eventuele aanvullende diagnostiek, zoals een röntgenfoto, echo of MRI.  

Voor het fysiotherapeutisch onderzoek en advies ontvang je een rekening die wordt vergoed in het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van je verzekering.

Wat neem je mee
Verwijzing van huisarts of specialist
Eventueel  sport- of hardloopschoenen
Legitimatie (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)

Geïnteresseerd? Neem contact op.

Laat hier je contactgegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.